Beginpagina

Taalcoach

SamenSpraak

Info

Contact

 

 

Taalcoach worden?!

Nederlands leren klinkt simpel, maar in de praktijk is het dat vaak niet. Anderstaligen zoeken meestal landgenoten op om mee te praten. Dat komt vaak omdat zij geen Nederlanders kennen. Nederlanders hebben op hun beurt nauwelijks contact met mensen die willen inburgeren.

Zo’n contact ontstaat bij ons door ontmoetingen tussen vrijwilligers en mensen uit andere landen die onze taal willen leren. De duo’s of koppels die zo ontstaan noemen wij taalmaatjes, de vrijwilliger noemen we Taalcoach.

De taalmaatjes ontmoeten elkaar eenmaal per week een uur om op ongedwongen wijze taal en cultuur te delen. In principe blijven zij een jaar samenwerken. Nogmaals: het is niet de bedoeling om les te geven.

Voor het bijeenbrengen van taalmaatjes heeft SamenSpraak Echt-Susteren een aantal coördinatoren, allen vrijwilligers. Zij voeren kennismakings-gesprekken met Nederlandstalige vrijwilligers en anderstaligen die (beter) Nederlands willen leren. Op basis van hun kennis en ervaring stellen zij taalmaatjes aan elkaar voor.

Pas wanneer deze kennismaking goed verloopt worden zij voor een jaar gekoppeld. De coördinatoren informeren geregeld hoe de samenwerking verloopt en ondersteunen waar nodig.

Vanuit de Stichting Menswel worden de coördinatoren van SamenSpraak naar behoefte ondersteund door een beroepskracht.

Maar SamenSpraak Echt-Susteren biedt meer: eenmaal per week organiseren wij een taalactiviteit in groepsverband in Buurthuis St. Joris te Echt en in D'en Hook te Susteren.
We noemen deze activiteit SamenSpraak!