Beginpagina

Taalcoach

SamenSpraak

Corona

Contact

 

 

Corona

Corona houdt Nederland in de ban. Welke tips hebben wij als voor vrijwilligers en deelnemers? Je leest het hier.

Ben je 1-op-1 taalcoach of coach je een groep? Wij raden aan:

Vind op
 de website van het RIVM de laatste stand van aanbevelingen en maatregelen om in acht te nemen.

Laat je deelnemer(s) weten hoe de komende taalontmoetingen gaan verlopen.

Overweeg je digitale alternatieven voor je taalactiviteiten? Lees hieronder meer over handige tools. Houd wel rekening met de digi-vaardigheid van je taalmaatje(s).

Laat je deelnemer(s) eventueel zelf oefenen. Verwijs ze naar de sites die onder kopje ‘extra oefen materiaal voor nieuwkomers’ staat (op deze pagina). Leg goed uit hoe deze sites gebruikt moeten worden.

Onderhoud het contact met je taalmaatje(s) door korte telefoontjes en What’s-App-berichtjes om hun sociaal isolement niet te vergroten.

++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

Tips voor online coaching en materiaal

Via extranet kun je alle online SpreekTaal modules van "het Begint Met Taal" downloaden. Kies een thema van Spreektaal die aansluit bij de interesse van je maatje(s). Achter in het Spreektaal boekje vind je de begeleidershandleiding. In plaats van het afspelen van de audiofragmenten leest de taalcoach de zinnen hardop voor. Laat je maatje luisteren, oefen met elkaar de zinnen en probeer gesprekken te voeren. Geef aan welke luisteroefeningen van SpreekTaal, zoals taalriedels, ze kunnen beluisteren op SpreekTaal 1 of SpreekTaal 2.
Voor extranet heb je een wachtwoord nodig, te vinden in het blauwe info-mapje of e bevragen bij een coördinator.

De StartKrant! biedt een aantal gratis leesboeken en verschillende StartKranten, ideaal voor taalcoaching. De StartKrant! kun je tijdens de online taalcoaching gebruiken, doordat je met elkaar afspreekt beide een artikel te lezen. Vraag je maatje waar het artikel over gaat en vraag welke woorden hij of zij moeilijk vindt uit. Praat met elkaar over het onderwerp.

Speciale oefentips voor jou en je beginnende deelnemer op niveau A0-A1 vind je bij Taal Doet Meer. Lees op de website van Taal Doet Meer hoe je de oefentips kunt inzetten tijdens de online taalcoaching.

Op afstand.vernieuwenderswijs.nl  vind je tips over afstandsleren, het lesgeven op afstand aan groepen. Vertaal de ‘onderwijs’tips hierbij naar jouw coach-situatie, je bent immers geen docent.

++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

Extra oefenmateriaal voor nieuwkomers:

Op DigLin is een digitale alfabetiseringsmethode voor anderstalige jongeren en volwassenen. Geleidelijk werkt de cursist van klanken, naar woorden, naar zinnen en korte teksten, daarbij ondersteund door beeld en geluid.

 Je vindt handige oefeningen op verschillende niveaus op NT2-Taalmenu.

Bekijk televisieprogramma’s op Net in Nederland (met Arabische, Engelse en Nederlandse ondertiteling). Vind een overzicht van alle naslagwerken en oefenmaterialen op de site van de Onze Taal.

  Bekijk de filmpjes van het Online Taalhuis van Biblionet Groningen. Volg het De Schoor Klare Taal Corona Journaal uit met taal tips.

Duolingo is een app waarop je spelenderwijs de taal kunt oefenen. Er komen verschillende onderwerpen aan bod en je ontwikkeling wordt bijgehouden. Tip: je kunt accounts aan elkaar koppelen zodat je elkaars voortgang kunt bekijken.

Quizlet is een programma waarmee je online woordenschat kunt oefenen. Je kunt zelf een woordenlijst maken, die je kunt delen met deelnemers. De deelnemers kunnen er verschillende spelletjes mee doen om de woorden te leren.

De website Oefenen.nl, de online plek waar je kunt oefenen met taal, rekenen en internet.

++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

 

Op deze website legt Steffie in begrijpelijk Nederlands uit hoe het zit met het corona-virus.
Wat is corona, hoe werkt een corona-test en wat is de coronamelder-app?

++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

Corona Helpdesk

Voor statushouders is er De Corona Helpdesk voor Statushouders. De helpdesk is bereikbaar op 085–5808800 op werkdagen van 14:00- 16:00 uur en via Facebook. De vrijwilligers spreken Arabisch of Tigrinya. Indien de medewerker niet direct antwoord kan geven, dan worden ze teruggebeld door het specialistenteam.

++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

De organisatie Pharos geeft begrijpelijke informatie over het coronavirus in diverse talen.

++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

Vind hier een poster met hygiënische adviezen in talen Nederlands, Turks, Tigrinya, Engels en Arabisch die je kunt downloaden en mailen

++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

Online tools

Videobellen Whatsapp: vind hier een uitleg over hoe je met Whatsapp kunt videobellen.

Teamsvind hier een uitleg over hoe je met teams kunt werken. Handig voor taalcoaching in groepjes en online taalcafé’s.

Jitsi: vind hier een uitleg over hoe je met Jitsi kunt werken. Handig voor taalcoaching in groepjes en online taalcafé’s.

Loom.com: simpel programma (met gratis versie) om jezelf op te nemen zodat je een instructiefilmpje kunt mailen aan iemand.

++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

Deze informatie (met filmpjes) is ook te vinden op de website van 'Het Begint Met Taal'.